Топ предизвикателства пред киберсигурността

Има много предизвикателства пред киберсигурността, когато става въпрос за защита на данните и системите на организацията. В днешния свят има две, която се открояват.

Мобилните устройства са трудни за защита

На първо място са мобилните устройства. Те внасят всякакви заплахи в околната среда, особено с нарастването на BYOD. Освен това мобилните устройства могат да бъдат свързани към корпоративна мрежа, но управлявани от физическо лице. Мобилните устройства все още са уязвими към често срещани атаки като злонамерен софтуер и фишинг атаки.

Сложността на облачната среда

През последните няколко години също се наблюдава нарастване на използването на облачни услуги, но облачната среда може да бъде сложна. Всеки обича поговорката колко лесно е да започнете с облака. Просто вземете кредитна карта и сте готови за нула време. Ако организациите не разполагат с политики и процедури в облака, това бързо може да се превърне в огромен риск за сигурността. Освен това организациите може да не разберат напълно новата си платформа в облака и да не я защитят правилно. Още по-лошо, те могат да предположат, че вече дори не трябва да се притесняват за сигурността, тъй като използват облака.

Как да се предпазим и идентифицираме киберзаплахи

Няма лесен отговор, когато става въпрос за защита срещу идентифициране на киберзаплахи. Първата стъпка е да се уверите, че разбирате основните видове киберзаплахи и да започнете да мислите за това как те могат да повлияят на вашата организация.

Има няколко ключови момента, когато става въпрос за защита срещу киберзаплахи. Първо и най-важно е да се уверите, че разбирате приложенията и данните във вашата среда и разходите, свързани със спиране на системите, загуба на данни и изтичане на данни.

Ако имате план за възстановяване при бедствия, това е отлично място за започване. В крайна сметка киберзаплахата е вид бедствие. Уверете се, че разбирате добре анализа на въздействието върху бизнеса (BIA), направен във вашата организация. Ако не е направена BIA, това е отлично място да започнете.

Как можете да откриете заплахите за киберсигурност, преди да се появят?

Откриването на заплахи не е лесно, но защитата на вашите активи, преди да се случат, е чудесна първа стъпка. Това, разбира се, не може да замести плана за реагиране при инциденти, но някои предварителни дейности може да са в състояние да намалят тежестта и броя на действителните инциденти със сигурността.

Системите за мониторинг във вашата среда са от решаващо значение за откриване на заплахите преди да се появят или докато се случват. От съществено значение е да имате система за мониторинг, която да може да разбере изходното ниво на вашата среда и да ви предупреди по подходящ начин за неща, които са извън границите на нормалното. 

Най-добри практики за киберзащита за бизнеса

Ако искате да изградите вашата киберзащита, ето някои области, които трябва да разгледате, когато изготвяте стратегията си за смекчаване на киберзаплахите във вашата организация. Сега, след като знаете повече за арената за киберзаплахи, може да имате по-добра представа да дадете приоритет на следните механизми за киберзащита.

 

Образование и информираност на потребителите

Потребителите са една от най-значимите слабости при изготвянето на стратегия за киберзащита, както можем да видим от пейзажа на заплахите. Инвестирането в програми за подпомагане на образованието и осведомеността на потребителите никога няма да губи средства. Много организации често пренебрегват тази област, тъй като тя може да бъде по-трудна за измерване и е по-малко осезаема от другите защитни механизми.

Мрежова сигурност

Мрежата, разбира се, е друга централна фокусна точка за хакерите, както можете да видите от много видове заплахи. Инвестирането в мрежова сигурност е чудесен начин да започнете да гарантирате, че можете да смекчите тези заплахи. Силната мрежа е отлична защита срещу хакери. Тестването за проникване е задължително, когато става въпрос за установяване на слабостите във вашата мрежа и често е най-добре да се прави от неутрална трета страна. Понякога можем да бъдем заслепени за грешки, когато сме свикнали да виждаме за едни и същи мрежи и системи.

Предотвратяване на злонамерен софтуер

Предотвратяването на зловреден софтуер е чудесен начин да защитите активите си. Това, разбира се, е свързано с осведомеността и обучението на потребителите, но софтуерните инструменти могат да ви помогнат да предотвратите навлизането на зловреден софтуер във вашата мрежа. Помислете за основи като осигуряване на всички крайни точки да имат инсталиран антивирусен и антималуерен софтуер и по-усъвършенствани системи, които да помогнат за спиране на зловредния софтуер.

Контроли за сменяеми носители (правило 3-2-1)

В света на архивирането обичаме да говорим за правилото 3-2-1, за да защитим данните. Правилото 3-2-1 посочва, че трябва да имате 3 копия на вашите данни на 2 различни типа носители, като 1 е на различна локация. Това помага да ви защитим, ако вашите първични данни (или дори основният ви обект) са компрометирани.

Сигурна конфигурация

Има толкова много различни софтуерни части, които правят бизнеса успешен, да не говорим за софтуер, който контролира хардуера! Във всички случаи вашият доставчик на софтуер или хардуер вероятно има ръководство или списък с най-добрите практики за сигурна конфигурация. Винаги е добра идея да се уверите, че компонентите ви са конфигурирани с оглед на сигурността.

Управление на потребителския достъп

Тъй като знаем, че нашите потребители често са обект на толкова много киберзаплахи, е от съществено значение да управлявате потребителските привилегии. Може би сте чували и за принципа минимален достъп. Това означава, че трябва да гарантираме, че нашите потребители имат САМО разрешенията, необходими за изпълнението на техните основни функции за работа. 

Мониторинг

Уверете се, че наблюдавате средата си, от мрежата до сървърите, дори до резервната среда. Система за звуков мониторинг може да ви помогне да определите дали кибер инцидентът вече е започнал или ще се случи. Да предположим например, че наблюдавате архиви и виждате, че те изведнъж са по-големи и отнемат повече време от очакваното. В този случай това може да е знак, че рансъмуерът започва да криптира данните ви.

Работа от дома и мобилния телефон

Наложително е да има политики за работа от дома и с мобилните устройства. Не забравяйте да имате ясна политика относно това какви дейности са разрешени на корпоративни устройства, дори у дома. Освен това, ако имате политика BYOD, уверете се, че има контроли за защита на техните системи от злонамерен софтуер.

Прегледайте вашите процеси

Не на последно място е периодичният преглед на процесите и политиките, които имате по отношение на киберзаплахите. Пейзажът на заплахите бързо се променя и е от съществено значение да се уверите, че можете бързо да превключите за защита срещу тези заплахи.

Съдържание разработено от екипа на

Cloud Backup

Свържете се с нас

Форма за контакт

6 + 5 =